piątek, 8 czerwca 2012

Kanapka

Witam
Dziś dla odmiany kulinaria :D Czyli jak przygotować zacną kanapkę (przedmiot szkolny, który najmniej przydaje się w życiu) gdy pustkami świeci studencka lodówka i portfel, a wszystkie sklepy są akurat zamknięte ( jeden był otwarty daleko to skoczyłem po bułkę) bo jest Boże Ciało.  Więc zaczynamy. 
Otwieramy lodówkę by sprawdzić stan wyposażenia  tego urządzenia chłodzącego. 


Jak widać na załączonym obrazku będzie ciężko wygenerować ,,zacną kanapkę". Twór  ten złożony jest  z tego z czego zbudowana jest kanapka, czyli ser (w moim przypadku ser sobie poszedł bo przejęły go obce kolonie ;P) lub mięso, bułka, pomiędzy, które wciśnięta jest cienka warstwa masła, warzyw. Podstawą jak wiecie jest bułka. Można ją wygenerować w piekarniku posiadając odpowiednie składniki takie jak jajka, mąka drożdże lub iść prościej - pójść do sklepu oddalonego dość od miejsca gdzie przyrządzacie kanapkę ( bo tam był akurat czynny). Przy krojeniu pieczywa należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym, początkującym kucharzem to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły. Gdy mamy już rozkrojoną bułkę jedną stronę smarujemy masełkiem. 



Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki. Ponieważ nie posiadałem masła wykorzystałem manojez, który ostał w lodówce (dlatego ,,zacna kanapka" :D).


 I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły. Następnie wypychamy bułkę sałatą, żeby się nie zapchać samą buła z mięsem i serem ( a tak jest zielono). Teraz o mięsie. Jest to kontrowersyjna substancja spożywcza produkowana obecnie z ropy naftowej przez wielkie sieci hipermarketów ale pozyskacie je również jeśli posiadacie kurę, biedronkę lub inne zwierze produkujące mięso. Należy niezwłocznie ukrócić je o głowę by pozyskać mięso do ,,zacnej kanapki". W moim przypadku wykorzystałem pierś z kurczaka. Preparat ten należy pokrajać w mniejsze lub większe skrawki ( jak kto woli) i wygrillować na patelni z przyprawami. 


Tak przygotowane mięso upychamy do bułki. Ser delikatnie kroimy na plastry, zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły (w mojej wersji kanapki brak sera). Warzywa tj ogórek, pomidor czy papryka upychamy w dowolnym miejscu w dowolnej kolejności i ilości. Kanapkę uzupełniamy uprzednio przygotowanym sosem - keczup z musztardą. Bon appetit ;D


Jest kilka sposobów jedzenia kanapki (jak kto woli):
  • Na berserka
  • Na chirurga
  • Normalnie
  • Normalnie z ciamkaniem
  • Włożyć bezpośrednio do żołądka (może być w kawałkach, ale nie musi)
  • Religijnie
  • Na anemika
  • Na raz
  • Pałeczkami
  • Na bulimika
  • Z wielkim szacunkiem
  • Na poetę
  • Na maniaka
  • Na kochanka/kę   


Tyle na dziś do następnego 
Hawk!

1 komentarz: